Tandvårdsrädsla

Att känna obehag inför ett tandläkarbesök är vanligt. Vi har lång erfarenhet att behandla patienter med svår tandvårdsrädsla. Med personligt bemötande i en lugn miljö gör vi allt för att du ska känna dig avslappnad och bekväm.

Boka tid direkt
Vill du komma i kontakt med oss, få konsultation eller boka tid för besök?
FAQ

Vanligt ställda frågor

Vi har många gånger fått höra från tandvårdsrädda patienter: “Varför har jag inte gått till er tidigare?”

Nej. Detta kräver övervakning av narkosläkare på sjukhus. Narkosbehandling utförs endast i extrema fall och kan många gånger kringgås med hjälp av ovanstående metoder. Vi har i de extrema fallen möjlighet att remittera till sjukhustandvården.

Tandvårdsrädsla

Vi känner väl till att tandvårdsrädsla eller dental fobi är vanligt förekommande hos många människor. Denna rädsla utvecklar sig många gånger efter en traumatisk upplevelse där personer blivit påtvingade smärtsam tandvård, ofta som barn. Ljudet och känslan av tandläkarborren är många gånger en undermedveten påminnelse av den traumatiska upplevelsen som startade allt. Rädslan kan även uppkomma av att man upplever att man förlorar och överlåter kontrollen av ett känsligt område som munhålan till en främmande behandlare. Detta kan skapa ångest under besöket inför att något plötsligt ska göra väldigt ont. En dental fobi kan även smitta av sig från till exempel föräldrar, syskon eller vänner på grund av en inlärd negativt association.

Vi har stor vana att ta hand om patienter med svår tandvårdsrädsla där vi kan med hjälp av skräddarsydda behandlingsupplägg göra behandlingen så behaglig och avdramatiserad som möjligt. Vi arbetar på ett pedagogiskt, “KBT-liknande” sätt där vi avsätter lite extra tid till patienter med tandvårdsrädsla, för att stegvis bygga upp det viktiga förtroendet till behandlaren. Detta genom att bland annat successivt trappa upp ingreppens svårigheter. Samtidigt är vi noga med att jobba på ett så smärtfritt sätt som möjligt genom att vara noga med att bedöva vävnaden vi arbetar med väl. Inför ofrånkomliga moment som man misstänker kan bli smärtsamma varnar vi (till exempel inför en bedövningsspruta i ett känsligt område) så att detta inte ska komma som en överraskning. Vi vill även att patienten ska uppleva att denne har kontroll över situationen genom tydlig information om vad som försiggår under behandlingen och att patienten också känner att denne har möjligheten att avbryta behandlingen när som.

Ibland räcker inte enbart ovanstående arbetssätt och vi har då vid indikation möjligheten att ordinera lugnande/sederande läkemedel som gör att den värsta ångesten inför och under besöken lindras. Vi har även möjligheten att laga hål med laser istället för roterande borr vilket ofta kan upplevas som en lindrigare upplevelse.

Assistenten och koordinatorn Charlotte Schramm på Malmö Implantatgrupp förbereder sig inför en implantatbehandling tillsammans med tandläkaren Stefan Ohlsson.

Behöver du hjälp med ditt leende? Vi hjälper dig!

Inget leende är det andra likt. Boka tid direkt eller tala om vad du vill förändra, så utför vi en professionell utvärdering av vad som passar din situation bäst.